Obtinerea certificatului de tipicitate sau certificat de tip C (pedigree C)

Pentru căței care nu au Certificat de Origine poate fi obținut Certificat de Tipicitate.
Tipicitate – registrul “C” – pentru exemplarele care au genitori necunoscuţi sau neînregistraţi în Cartea de Origine Română (C.O.R). Aceste exemplare trebuie  confirmate prin minim 2 arbitraje de la 2 arbitri diferiţi, în expoziţii naţionale sau de club, conform condiţiilor prevăzute în Regulamentul de creştere pentru obţinerea dreptului de reproducţie sau, după caz,  conform condiţiilor impuse de clubul naţional şi aprobate de Asociaţia Chinologică Română  (A.Ch.R).

            Exista trei tipuri de certificat Pedigree: Pedigree de tip A, Pedigree de tip B si Pedigree de tip C.
Pedigree de tip A. Se inmaneaza numai exemplarelor ale caror descendenti sunt cunoscuti pe minim trei generatii.
Pedigree de tip B. Este inmanat exemplarelor care au geneologia partial cunoscuta de-a lungul a trei generatii. In dreptul genitorilor neinregistrati sau necunoscuti este mentionat „necunoscut”. Descendentii acestor exemplare vor primi automat tot certificat de Pedigree de tip B, pana cand toti descendentii vor fi cunoscuti.
Pedigree de tip C. Acest tip de certificat este inmanat exemplarelor care au geneologia total necunoscuta. Certificatul de tip C se numeste si „Certificat de Tipicitate”. Toti descendentii vor fi marcati ca necunoscuti in rubricile corespunzatoare.
            Acest act este eliberat in urma participarii la expozitii. In functie de standardele rasei din care face parte animalul respectiv, arbitrii vor decide daca i se poate inmana sau nu un astfel de certificat.

            Conform A.Ch.R. (Asociatia Chinologica Romana), varsta minima admisa pentru monta este de 14 luni. Varsta maxima este nelimitata in cazul masculilor si de maxim 8 ani in cazul femelelor. De asemenea, nu sunt admise mai mult de 3 monte intr-un interval de 2 ani, cu interpunerea unei pauze de un ciclu.

PAȘII:

1. Trebuie mers pentru înscriere la o asociație chinologica teritoriala. Taxa inscrierii costa ca. 80-100 ron si apoi se percepe o taxa anuala.
ttp://www.ach.ro/site/index.php/ro/2014-06-06-09-42-56/asociatii-teritoriale

2. Trebuie cerut Carnet de Performanță de la asociație, gata complectat cu datele cațelului pe baza carnetului de sanatate, microcip obligatoriu. Cost ca. 30 Ron

3.  Se poate inscrie la oricare Expozitie Nationala CAC (dar nu la CACIB – Internationala), participarea ca. 80-150 Ron / expozitie.
Expozitii in 2019

Pentru drept de monta trebuie sa participati la cel putin doua expozitii si arbitrat de doi arbitrii diferiti.
Pentru masculi trebuie 2x Excelent, pentru femele cel putin 2x Foarte Bine.
Calificativele: Excelent, Foarte Bun, Bun, Satisfacator, Descalificat
Doar calificativele primite de la 9 luni in sus ( la clasa juniori sau mai sus) sunt luate in considerare pentru tipicitate.
Clasele: Juniori (9-18 luni) sau Intermediara (15-24 luni) sau Deschisa (de la 15 luni).

Cum se arbitreaza ?

Pentru prezentare catelul trebuie toaletat, coafat conform standardului rasei.
Arbitrul va verifica miscarea catelului, muscatura (muscatura trebuie sa fie corespunzatoare altfel va fie exclus). La masculi se mai verifica testicolele daca amandoi sunt in scrot.

4.  Rezultatul va fi scris in Carnetul de Performanta.
Cand le veti avea calificarile necesare poate fi mers la asociatie si se va elibera certificatul de tipicitate.

Ca să puteți obține pedigree pentru puii ambii parinții trebuie arbitrați. Acest document costa ca. 80 Ron/catel (carnet de performanta inclus in pret). Tarifele variaza in functie de asociatai teritoriala.
Certificatul poate  fi cerut cel mult pana la varsta de 90 de zile a puiilor.
Daca numai unul dintre părinții are pedigree nu se poate cere pedigree pentru puii.
Daca ambii parintii au pedigre dar unul dintre ei sau amandoi nu au fost arbitrati atunci se  va elibera pedigree in care este mentionat:nearbitrat si costa ca. 450 Ron/catel.

 -

Mai mule informații despre îngrijira Bolognesului, și pregătirea la expoziție găsiți aici; http://bichons.ro/sfaturi/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *